
لینک *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه:43
فهرست مطالب
مقدمه
مفهوم رجعت
ظهور مهدى منتظر و رجعت
دلیل وجود رجعت در امت اسلامى
بازگشت به دنیا در امتهاى پیشین&rlm
1- زنده شده گروهى از بنى اسرائیل:
2- زنده شدن مقتول بنى اسرائیل:
3- مرگ چند هزار نفر و حیات دورباره آنان :
4- زنده شدن پس از صد سال مرگ:
5- زنده شدن مرگان به دست حضرت عیسى
قرآن و مساءله رجعت
رجعت در روایات
چه کسانى رجعت خواهند نمود؟
رجعت امامان نور
ب : نمونه هایى از روایات :
ج : فرازهایى از زیارت نامه ها:
سخن علامه مجلسى در مورد رجعت
بخش اول: مخالفت با معتقدین به رجعت
بخش دوم: رجعت یک مسئله اعتقادی است
بخش سوم: جایگاه رجعت در اعتقاد شیعه
نظر علما شیعه درباره رجعت
بخش چهارم: بررسی عقلی پیرامون رجعت
بخش پنجم: بحث رجعت در حکمت خداوند است نه قدرت
ششم: رجعت در امتهای پیشین
بخش
1- رجعت برخلاف سنت عمومى الهى است:
2- رجعت بازگشت فعلیت به قوه است:
3- رجعت با تناسخ چه تفاوتى دارد؟
4- هدف از رجعت چیست؟
5- اگر رجعت کنندگان توبه کنند؟
6- درخواست رجعت و پاسخ خدا به لفظ « کلا» (= هرگز)
7- قرآن، عقیده به رجعت را نفى مى&rlm کند
8- عقیده به رجعت از ساخته&rlm هاى عبدالله بن سبا است:
امکان رجعت از دیدگاه عقل&rlm
یک - قرآن
دو حدیث نبوى
مقدمه
یکى از مباحثى که از دیرباز پیرامون آن سخن گفت شده و پیوسته مورد نقد و ایراد از یکسو، و پاسخگوئى و دفاع از سوى دیگر بوده، مسأله « رجعت» است. بدین معنى که برخى از آیات قرآن شریف و روایات منقول از خاندان رسالت از بازگشت گروهى از انسانها به دنیا پیش از برپائى رستاخیر گزارش مى&rlm دهند، و پیروان آئین تشیع نیز در پذیرش آن کمترین تردید به خود راه نداده، بدین جهت در کتب عقاید و کلام به صورت مختصر و کوتاه از این عقیده سخن به میان آمده و در صورت لزوم به دلایل و شواهدى بر صحت آن اشاره شده است .
اما برخى از نویسندگان مسلمان در گذشته و حال در کتاب&rlm هاى خود به نقد اصل رجعت پرداخته، شبهاتى پیرامون آن وارد کرده&rlm اند. و به بسا اظهار داشته&rlm اند که این عقیده ریشه اسلامى ندارد و از اندیشه&rlm ها و عقاید مکاتب و مذاهب دیگر به اسلام سرایت نموده است. البته عالمان بزرگ اسلامى - که پاسداران مرزهاى عقیده و ایمان هستند، هرگز اینگونه انتقادات و اعتراضات را بدون پاسخ نگذارده، با بیان و قلم، رایت مقدس دفاع از آرمانهاى اصیل اعتقادى را بر دوش کشیده&rlm اند.
از این رو مى&rlm بینیم که کتب بسیارى در بررسى عقیده رجعت و نفى شبهات وارد پیرامون آن، نگاشته و هرگاه مخالفان و منکران لبه حمله خویش را تبزتر کرده&rlm اند، اینان نیز بر شمار نوشته&rlm هاى علمى خود افزوده و چون مشعلهایى فروزان به روشنگرى و هدایت پویندگان راه حق و جویندگان چشمه&rlm هاى زلال معرفت پرداخته&rlm اند. مثلاً در قرن دوم و سوم هجرى کتابهایى چند بدست توانمند دانشمندان شیعه درباره رجعت نوشته شده، و در قرن چهارم و پنجم شمار آن کاهش یافته و از قرن ششم به این سو گاهگاه نوشته&rlm اى در این زمینه تألیف گردیده است. همچنانکه در چند دهه اخیر نیز به علت گسترش مخالفتها و انتقادات، به ویژه از سوى برخى مذاهب جدیدالتأسیس، شمارى از عالمان و قلم پردازان به تألیف کتاب مستقل و استدلالى در همین مبحث دست یازیده&rlm اند.
اینک به منظور روشن ساختن اذهان کلیه کسانى که مایلند این مسأله را با کمال بى طرفى مطالعه و بررسى کنند، بحث رجعت را در صفحات آینده بررسى کرده از خلاصه گویى پیروى مى&rlm کنیم. مباحث ما را در این رساله، امور یاد شده در زیر تشکیل مى&rlm دهد:
1- مفهوم رجعت.
2- شیعه و رجعت.
3- ظهور مهدى منتظر و رجعت.
4- امکان رجعت از دیدگاه عقل.
5- بازگشت به دنیا در امتهاى پیشین.
6- زمینه&rlm هاى مساعد رجعت در قرآن و صحاح و سنن.
7- دلیل وجود رجعت در امت اسلامى.
8- پرسش&rlm ها و پاسخ&rlm ها پیرامون رجعت.
رجعت از دیدگاه عقل , قرآن , حدیث , حسن طارمى
مفهوم رجعت
رجعت در لغت به معناى « بازگشت» بکار مى&rlm رود و در اصطلاح به بازگشت گروهى از مردگان به این جهان همزمان باقیام جهان حضرت مهدى (ع) گفته مى&rlm شود، و طبعاً بازگشت این گروه قبل از فرا رسیدن رستاخیز خواهد بود. روى این اصل گاهى از رجعت در شمار رویدادهاى قبل از قیامت یاد مى&rlm شود و گاهى در زمره حوادث مربوط به ظهور مهدى منتظر مذکور مى&rlm گردد. ولى باید دانست که مسأله رجعت از دیدگاه شیعه رویدادى است مستقل از دو موضوع یاد شده (قیامت - و ظهور حضرت مهدى« عج» )، اگر چه بین هر سه موضوع پیوند زمانى برقرار است .
محدث گرانقدر شیعى شیخ حر عاملى مى&rlm نویسد:
« مراد از رجعت در نزد ما همانا زندگى بعد از مرگ و پیش از قیامت است، و همین معنى است که از لفظ رجعت به ذهن خطور مى&rlm کند و دانشمندان بر آن تصریح کرده&rlm اید» 1.
فقیه و متکلم تواناى شیعى شیخ مفید مى&rlm فرماید:
« خداوند شمارى از امت محمد (ص) را بعد از مرگشان و پیش از برپائى قیامت بر مى&rlm انگیزد، و این از اختصاصات مذهب آل محمد علیهم السلام مى&rlm باشد و قرآن بر درستى آن گواهى مى&rlm دهد» .2
دانشمند متبحر شیعه در قرآن چهارم سید مرتضى علم الهدى پیرامون رجعت از نظر شیعه مى&rlm نویسد:
« عقیده شیعه امامیه چنین است که خداوند متعال به هنگام ظهور امام زمان حضرت مهدى (عج) گروهى از شیعیان را که پیش از قیام آن حضرت از دنیا رفته&rlm اند، به دنیا باز مى&rlm گرداند تا آنان به پاداش یاورى و همراهى و درک حکومت آن وجود مقدس نائل آیند؛ و نیز برخى از دشمنان حضرتش را زنده مى&rlm کند تا از ایشان انتقام گیرد، بدین ترتیب که آشکارى حق و بلندى مرتبت پیروان حق را بنگرند و اندوهگین شوند» 3.
علامه مجلسى - قدس سره - پس از نقل روایات فراوان و ذکر اقوال بزرگان درباره رجعت مى&rlm نویسد:
« از دیدگاه ما (شیعیان) رجعت به (گروهى از) مؤمنان راستین و کافران فرو رفته در گرداب کفر والحاد اختصاص دارد و کسى غیر از این دو گروه به دنیا باز نخواهد گشت» .4
از این بیانات و با توجه به احادیثى که در کتب معتبر شیعه گردآورى شده به روشنى بر مى&rlm آید که شیعیان رجعت را منحصر به بازگشت گروهى از مؤمنان و کافران مى&rlm دانند و بس. اینان با استناد با دلائل متقن و خلل&rlm ناپذیر معتقدند که بنا بر وعده حتمى الهى، آخرین ذخیره خداوندى، حضرت مهدى (عج) که همنام و هم کنیه پیامبر خاتم و از نسل آن حضرت مى&rlm باشد - در روزگارى که زمان آن بر ما پوشیده است، پرده غیبت را کنار مى&rlm زند و با ظهور خویش کاخ ستمگران را درهم مى&rlm شکند خداجویان را به عزت مى&rlm رساند، شوکت مسلمین را زنده مى&rlm کند و خفاشان شبهاى تیره را براى همیشه از صفحه روزگار محو مى&rlm نماید. آنگاه همزمان با قیام این رادمر عدل گستر گروهى از مؤمنان و منکران به جهان مادى بازگشته و هر گروه براساس کردار پیشین خود به ثواب و عقاب نائل مى&rlm آیند. 5
